De nadelen van zelf een gaming-pc bij elkaar sleutelen

Er wordt vaak gezegd dat het vele malen goedkoper is om zelf je Game PC te bouwen door individuele onderdelen aan te schaffen en deze in elkaar te zetten in een lege case. Waar dat tien jaar geleden nog onbetwist het geval was, zijn er tegenwoordig wel degelijk goede pre-built computers voor gaming. Fabrikanten en retailers hebben zich aangepast aan de markt, want aan zelfbouwers valt niets te verdienen. Vaak zit er misschien nog wel een paar tientjes verschil tussen de pre-built versie en dezelfde onderdelen apart aangeschaft, maar dat is alle moeite die bij het zelf bouwen komt eigenlijk niet waard.

Van kwaad tot erger

Ondanks dat het geen rocket science is om alle onderdelen te monteren, kunnen er toch een groot aantal dingen fout gaan. Sommige foutjes kunnen vervelend zijn. Zo is het niet ondenkbaar dat peperdure onderdelen compleet verloren gaan door een fout tijdens het monteren. Zelf heb ik een aantal keer mijn eigen “high-end” PC in elkaar gezet. Helaas is dat dus ook niet altijd goed gegaan. Zo heb ik een keer de beginnersfout gemaakt door incompatibele hardware te kopen. Zo paste mijn pas aangeschafte CPU (Central Processing Unit) niet op mijn moederbord. Als gevolg moest ik dus een nieuwer model moederbord kopen om weer verder te kunnen. Dat was kwaad, maar het ergere was dat ik diezelfde CPU met de connectors naar beneden liet vallen. Deze connectors zijn uiterst gevoelig en ik had er dus ook niets meer aan.

Andere mogelijke problemen

Als je de belangrijkste onderdelen bij elkaar hebt zonder dat er compatibiliteitsproblemen optreden ben je nog niet veilig. In principe is het vrij goed aangegeven welke onderdelen waar horen. Toch is het erg makkelijk om een vergissing te maken. Een RAM stick de verkeerde kant op forceren, of hetzelfde bij de CPU doen kan destructieve gevolgen hebben. Ook kan het erg lastig zijn om in te schatten hoe sterk de Power Supply Unit (PSU) moet zijn. Zonder verstand van zaken koop je misschien een te zwakke, of vreet je elke dag onnodig veel stroom omdat er een veel te sterke in zit. Uiteraard kost het ook gewoon erg veel tijd om een computer in elkaar te zetten. Misschien heb je daar gewoon geen zin in.

Hoe dan ook, het is dus zonder meer mogelijk om in de winkel of online een geschikte Game PC te vinden. En dat dus zonder veel te veel te betalen, zoals dat “vroeger” nog wel eens het geval was. Tot slot raad ik je aan jezelf van tevoren toch even in te lezen over hoe krachtig de computer moet zijn voor het verwachte gebruik.

Geef een reactie