Het magazijn tactisch inrichten

In de bedrijfswereld is efficiëntie een erg belangrijk begrip. Soms wordt er mee bedoeld dat een bepaalde taak relatief snel uitgevoerd wordt, en soms betekent het weer dat een procedure zo zuinig mogelijk is. Het hangt er een beetje van af over welke tak van business er gesproken wordt. Wel is het over het algemeen zo dat efficiëntie te maken heeft met het behalen van optimale resultaten. In het alledaagse leven kan dat zich uiten in een werknemer die ontzettend snel kan werken, een projectteam dat goed samenwerkt, of het tactisch indelen van een magazijn. Uiteraard leveren al deze voorwaarden voor een bedrijf meer waarde dan wanneer het tegengestelde waar is. Het is dan ook belangrijk voor veel bedrijven dat veel interne processen zo efficiënt mogelijk uitgevoerd worden. Het voorbeeld van een georganiseerd magazijn ga ik verder uitwerken om de voordelen duidelijker te maken.

Problemen van een "ongeorganiseerd" magazijn

Bijna alle winkels en bedrijven die producten  aanbieden hebben een fysieke opslag voor hun goederen. Er zijn uiteraard uitzonderingen, maar wij gaan er even van uit dat dit het geval is. Zeker bij een bedrijf dat heel klein is begonnen wil het magazijn nog wel eens langzaam tot stand komen. Hierbij is dan niet goed genoeg nagedacht over de manier van opslaan toen het allemaal nog vrij overzichtelijk was. Uiteindelijk wordt de voorraad groter, en is het allemaal niet meer te onthouden. Hierdoor kunnen verschillende problemen ontstaan die vervelende gevolgen kunnen hebben. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat een klant op zoek is naar een bepaald product. Het is niet te vinden in het magazijn, dus er kan helaas niets verkocht worden. Nu kan dit komen omdat het product er wel degelijk is, maar het niet te vinden was, of dat het niet overzichtelijk was of er nog voorraad was, dus is het product niet eerder besteld.

Hoe organiseer je zoiets

Het belangrijkste is eigenlijk dat er een soort van systeem is om de voorraad goed bij te houden. Dit kan gewoon via een spreadsheet, maar er is uiteraard ook speciale software voor. Daarnaast wil je alle spullen op een manier indelen die voor jou logisch is. Gebruik hierbij kastjes of stellages die je genummerd hebt, en zet in het voorraadbeheer ook waar in het magazijn de producten staan. Je kunt ook kunststof bakken gebruiken om het makkelijker te maken verschillende producten te scheiden. Door jouw magazijn goed in te richten kan je nauwkeuriger voorraadbeheer toepassen, en loop je niets meer mis!

Geef een reactie