Het succes van Diadorra

Nostalgie van het merk

Een van de eerste atletiekbedrijven in Europa was Diadora. Het legendarische bedrijf doet denken aan een tijd waarin Italiaanse sportkledingmerken als Kappa, Fila en Lotto alomtegenwoordig waren. Voor wie eind jaren tachtig en begin jaren 2000 opgroeide met het spelen van Sunday League en het kijken naar de Serie A, is Diadora een merk dat veel prettige herinneringen oproept.

In de jaren zeventig, toen de markt voor sportkleding net begon op te komen, inspireerde hun succes in de skisector hen tot andere sporten zoals tennis en hardlopen. Hun leidraad was het gebruik van traditioneel Italiaans vakmanschap terwijl ze samenwerkten met experts zoals "Bjorn Borg" om de ontwikkeling van hun schoeisel te bevorderen. Borg was de ideale partner voor Diadora omdat hij niet alleen een uitstekende tennisser was, maar ook echte flair had. Mensen konden hun ogen niet van hem afhouden vanwege zijn uitzonderlijke prestaties (hij won Wimbledon vijf keer op rij). De "Borg Elite", een tennisschoen die uitgroeide tot een van de populairste sportschoenen van de jaren tachtig, werd geïntroduceerd als gevolg van de goedkeuring. De Borg Elites, die populair waren in Amerika, Groot-Brittannië en Europa, luidden het begin van een nieuw tijdperk in door het eerste paar tennisschoenen te zijn dat ooit werd gekocht door een kind dat nog nooit in zijn leven een bal had aangeraakt. De Elite's leiden de ogen voorzichtig omhoog naar een trots "Made In Italy" teken dat niet toepasselijker kan lijken. Het soepele kalfsleer en de bescheiden gomzool werkten allemaal samen om de koele klasse te vertegenwoordigen die Europees design kon bieden.

Het succes van Borg's schoen inspireerde het bedrijf om zijn horizon te verbreden en de voetbalsector te verkennen, net zoals het skiverhaal dat deed. Roberto Baggio, Francesco Totti, George Weah en Giuseppe Signori waren slechts enkele van de grootheden uit de Serie A die Diadora's gelijknamige schoenen droegen.

Diadorra van vandaag

Diadora heeft sinds haar hoogtijdagen in de jaren negentig terrein verloren aan Nike en Adidas, twee van de grootste namen op de markt. Het was echter nooit de bedoeling van Diadora om het tegen deze bedrijven op te nemen. Volgens CEO Enrico Polegato "zijn onze principes sport, authenticiteit – met onze 67-jarige geschiedenis – en Italiaans vakmanschap." Veel van hun schoenen worden nog steeds in Italië gemaakt met "de oude machines – machines uit de jaren '80 of '90", aldus het bedrijf. Ze kunnen niet concurreren op output of winstmarges door de compromissen die ze hebben gesloten voor karakter en bouwkwaliteit. Onverwacht heeft de streetwear gemeenschap hun beroemde ontwerpen herkend, en de afgelopen vijf jaar hebben ze samengewerkt met 'Patta' uit Amsterdam aan een aantal spraakmakende Europese projecten. Voor mensen die genoeg hebben van de sportieve megamerken en op zoek zijn naar een bedrijf met persoonlijkheid en authenticiteit, is Diadora nu een fantastische optie. Zij bieden een grote verscheidenheid aan prachtig gemaakte sneakers en trainingspakken die ideaal zijn om in te spelen op de groeiende adoratie van de mode voor vintage sportkleding. 

Hoe zien de collecties van Diadorra er nu uit? Bekijk diadora sneakers heren of andere attributen via de link!

Geef een reactie