Uitgenodigd voor een White Tie event? Dit trek je aan.

Dresscodes zijn vaak vrij afhankelijk van je eigen interpretatie. Wat trek je bijvoorbeeld aan bij “business casual” of “cocktail”? Misschien zie jij deze dresscodes wel heel anders dan jouw collega’s of vrienden. Het fijne van dit soort dresscodes is daarbij wel dat juist omdat er geen duidelijke grenzen zijn, veel mogelijk is. Je valt dan ook niet snel buiten de boot met je outfit. Waar dat wel bij kan gebeuren is de dresscode White Tie. Dit is de meest formele dresscode die er bestaat. Veel mensen zullen nooit in hun leven een White Tie evenement bezoeken of er voor uitgenodigd worden, maar je weet maar nooit. Toch handig als je weet wat je moet aantrekken als er onverhoopt wel zo’n uitnodiging op de mat valt.

Wat is White Tie?

Met de meest formele dresscode wordt dus White Tie bedoeld. Deze dresscode is geschikt voor zeer exclusieve evenementen, zoals een formeel gala, ontmoetingen met het koningshuis of bijvoorbeeld openingsceremonies. Tenzij je een bekende Nederlander bent zul je hier niet zoveel mee in aanmerking komen. Toch organiseren mensen soms zelf een evenement in een White Tie-thema. Onder studentenverenigingen wil dit nog wel eens voorkomen. Toch handig als je dan weet wat je moet aantrekken.

Dames in White Tie

Dames dienen een stijlvolle, lange jurk te dragen zonder mouwen. Meestal is dit een galajurk, avondjurk of baljurk. Met de stof satijn ben je hierbij altijd wel aan het juiste adres. Voor de kleur zijn geen strikte eisen, maar ga vooral niet in een neon jurk of een met een drukke print. Draag pumps aan je voeten, neem een clutch mee als handtas en wil je echt uitpakken, trek dan lange handschoenen aan die tot net over de ellebogen komen. Met sieraden mag gepronkt worden, maar een horloge is verboden.

Heren in White Tie

Heren dienen gekleed te zijn in rokkostuums. Deze zijn te herkennen aan het colbert met lange flappen aan de achterzijde, oftewel de rokjas. Het kostuum bestaat uit een zwarte rokjas met uitgesneden voorkant, lang gespleten achterkant en zijden revers. De pantalon hoort hierbij in dezelfde kleur en stof. Onder de rokjas hoort een wit gilet met insnede aan de voorzijde. Het rokhemd, de blouse onder het gilet, heeft ook specifieke kenmerken. Zo staat het boord rechtop en wordt een witte strik gedragen. De outfit wordt afgemaakt met lakschoenen. Heren moeten hun haar netjes kammen en zich goed scheren. Omdat een White Tie event geen gelegenheid is waarbij tijd belangrijk is, mogen ook heren geen horloge dragen.

Geef een reactie