Wat is een unimog en wat kan je ermee?

Niet veel mensen zullen van het ‘unimog’ kennen. Het klinkt ook vrij ingewikkeld, maar dit is het niet! Voor iedereen die het woord ooit is tegen gekomen en geen idee had wat het inhield: hieronder staat beschreven wat unimog eigenlijk betekent en wat ermee gedaan kan worden.

Wat is een unimog?

Kort gezegd is een unimog een kleine vrachtwagen. De naam komt van het Duitse universal motor gerät, of universele motor machine. Een unimog heeft vier brede wielen en een hoge bodemvrijheid. Dit betekent dat de ruimte tussen het laagste punt van de onderkant van het voertuig en de ondergrond vrij hoog is. Voertuigen met een hoge bodemvrijheid zullen niet snel vast zitten. Daarnaast heeft een unimog een flexibel frame. Al deze attributies zorgen ervoor dat een unimog goed op oneven terrein kan rijden.

Er bestaan verschillende soorten modellen van de unimog. Elke soort heeft een eigen, unieke bouw. Zo bestaan er unimog modellen met bakwagens en open laadbakken. Bij vele modellen kunnen er autolaadkranen en aftakassen met hydraulische aansluitingen aan gemonteerd worden. Daarnaast bestaan er ook unimog modellen waaraan een kipper vastgemaakt kan worden. Een kipper is een laadbak, vaak gebruikt in de agrarische sector om aardappelen en wortels (onder andere) te vervoeren.

Na 1963 werden er modellen geproduceerd die een comfortabelere en gesloten cabine hadden en meer nuttig laadvermogen. Deze modellen had ook een hoger treingewicht, een maat om het samenstel van een voertuig aan te geven. Bij deze modellen werd het chassis verlengd (een onderstel van een voertuig dat kan rijden, zonder verdere opbouw). Door deze verlengde chassis werd de unimog als echte truck gezien. Door alle bovenstaande attributies werd, en wordt, het voertuig veel gebruikt voor het leger.

Wat kan je met een unimog?

De unimog werd origineel gebruikt voor de landbouw. Het was een langzaam rijdend landbouwvoertuig wat werktuigen kon aandrijven en transporteren. De spoorbreedte tussen de wielen van een unimog zijn precies de breedte van twee rijen gepote aardappelen. Daarnaast kan een unimog, zoals gezegd, goed op oneven terrein rijden. Dit werkte dus heel goed voor landbouw en wanneer de grond besneeuwd was. De tractor van tegenwoordig is gebouwd aan de hand van het model van de unimog. Tegenwoordig wordt de unimog zelf niet meer al te veel in de landbouwsector gebruikt. Wel worden ze door het leger ingezet, omdat de auto zo goed is op verschillende terreinen. Daarnaast kunnen er ook verschillende modellen unimog gespot worden bij de brandweer, militaire ambulance en bij de Koninklijke Landmacht.

Geef een reactie