Zakelijk rijden

Eigen bedrijf? Grote kans dat je dan ook een auto nodig hebt. Zeker als je bijvoorbeeld veel gereedschap mee moet nemen. Waarschijnlijk weet je wel alles af van normaal rijden. Maar hoe zit het eigenlijk met zakelijk rijden?

Fiscaal

Wist je dat elke kilometer die je rijdt voor je bedrijf zakelijk is, ook al doe je dit in je privé auto? Rij je voornamelijk zakelijk, en jaarlijks dus minder dan 500 kilometers voor privé gebruik? Dan gaat de belastingdienst er automatisch vanuit dat deze auto voornamelijk voor je bedrijf gebruikt wordt. Dit is handig om te weten voor je inkomstenbelasting. Ben je zzp’er moet je in dit geval de auto op de naam van je zaak zetten. Het voordeel is dat je alle kosten die je maakt kan aftrekken van de belasting en de btw kan aftrekken van de omzetbelasting. Rij je wel meer dan 500 kilometer per jaar voor je eigen gebruik? Dan moet je bijtelling betalen, dit wordt bij de winst van je bedrijf opgeteld. Hoeveel bijtelling je moet betalen hangt af van het model dat je kiest. Om bij te houden of je wel of niet aan de 500 privé kilometers per jaar komt, moet je een rittenregistratie bijhouden. Dit kan je op verschillende manieren doen bijvoorbeeld in Excel of in een speciale app, zolang je uiteindelijk maar elke gereden kilometer kan verantwoorden mocht de Belastingdienst ernaar vragen. Om de rittenregistratie correct bij te houden, moet je minimaal een bepaald aantal punten opschrijven. Denk hierbij aan de datum, de beginstand en eindstand van de kilometerteller, zowel het begin als het eindadres en de gereden route indien deze anders is dan de normale route.

Kopen, huren of leasen?

Misschien is je eerste gedachte om een auto voor de zaak te kopen. Dit kan ook zeker een aantal voordelen hebben. Zo kan je op elk moment de auto weer verkopen en is het geen probleem als je veel meer of juist veel minder kilometers rijdt dan verwacht. Wil je die flexibiliteit houden, maar geen auto kopen denk je waarschijnlijk aan het huren van een zakelijke auto. Maar tegenwoordig bestaat er zelfs zo iets als een shortlease bedrijfswagen. Dit kan een stuk voordeliger uitpakken dan om voor lange tijd een auto te huren. Toch heb je door het shortlease concept, wel de flexibiliteit die je van huren gewend bent. Je kan namelijk al een contract afsluiten vanaf slechts één maand looptijd. Ideaal dus als je voor kortere periode opzoek bent naar een goede bedrijfswagen.

Geef een reactie